Skip to the main content

De KLOK en het 5(6) minuten signaal

Uit: Rob Stravers mailservice

 

Omgaan met het 5 minutensignaal

Onze bridgeklok geeft 5 minuten voor het einde van de ronde een signaal.

Dat is het teken dat men niet meer aan een nieuw spel mag beginnen.

Met een collega-wedstrijdleider had ik een discussie hierover.

Ik meen me te herinneren dat jaren geleden de WeKo heeft uitgesproken dat je officieel geen nieuw spel meer mag beginnen als het eindsignaal heeft geklonken.

Dus met bijvoorbeeld een halve minuut op de klok mogen de kaarten nog worden opgepakt.

Ik kan dat artikel echter niet meer terugvinden dus ben ik zo brutaal om een beroep te doen op jouw grote parate kennis.

Kun en wil je ons hierover uitsluitsel geven?

Rob:

Als op jullie club de regel is afgesproken dat na het ‘nog 5 minutensignaal’ niet meer aan een nieuw spel mag worden begonnen, geldt die regel. Als een tafel na dit signaal toch nog even snel aan een spel begint is dat voor ‘eigen risico’. Er is dan geen enkel probleem als het spel is uitgespeeld op het moment van wisselen. Vertraagt die tafel wél het wisselen: dan geldt de sanctie die daarvoor is afgesproken.

Je moet dus wel onderscheid maken tussen tafels die wél voor het tijdsignaal aan het spel begonnen en tafels die daarna aan een nieuw spel begonnen.

Ron:

De regeling dat je op de club niet meer aan een nieuw spel mag beginnen als het “5 minuten signaal” is afgegaan, heeft geen “rechtsgrond”. Dat was destijds de uitspraak van de Weko.
Deze regel komt dan ook alleen op clubs voor, want voor een officiële competitie, zoals districtswedstrijden wordt dat niet gehanteerd.

En het is ook niet helemaal eerlijk. Stel je krijgt spel 1 en binnen 20 seconden zitten de kaarten weer in het board: rondpas.
En nu krijg je dezelfde situatie met spel 4, maar het 5 minuten signaal is gegaan. Dan moet je het spel noteren als niet gespeeld, terwijl je ruimschoots op tijd klaar kunt zijn.

Als vereniging wil je graag, dat de zitting soepel verloopt en een beetje op tijd klaar is. Daar is deze regeling voor uitgevonden.
Wat kun je beter doen?
Geef de spelers de vrijheid om zelf te beslissen of ze dat laatste spel nog oppakken (en dus uitspelen). Wil één van die spelers niet spelen, dan noteer je een Niet Gespeeld. Als alle 4 de spelers wel willen, moeten ze dat spel uitspelen. De enige zorg is dan dat ze op tijd aan de volgende tafel zitten, dus meestal krijgen ze dan nog 2 of 3 minuten wisseltijd om uit te spelen.

Komen ze op tijd aan de volgende tafel, dan is er niets aan de hand. Komen ze te laat, dan krijgen ze een waarschuwing en een tweede keer te laat kost ze een kwarttop korting, zodat ze zelf beter leren de tijd in te schatten.

Doorspelen nadat de bel is gegaan is geen overtreding en kan dus ook niet bestraft worden en de score blijft gewoon staan. De overtreding is dat je als paar te laat aan tafel komt bij de volgende ronde. En daar is een “standaard” afhandeling in voorzien.

Andere artikelen

Drachtster carillion kroegentocht

07/04/2024 - Adrienne van Diepen

Bercooper bridgeomloop

07/04/2024 - Adrienne van Diepen

District Friesland 4-tallen

In de Hoofdklasse hebben de Tjongerbridgers 1 zich gehandhaafd in de middenmoot. De...

21/03/2024 - Tjeerd Jan de Walle